Stravování, Jídlo, Dieta - jak to vidím Já.

Kdo začal cvičit, tak už přemýšlel, nebo pravděpodobně začne přemýšlet - co jíst, kdy to jíst, a kolik toho jíst. Za asi 12 let cvičení jsem toho už vyzkoušel hodně, přečetl hodně a i po takové době Vám nemůžu říct, co je NEJLEPŠÍ nebo NEJÚČINNĚJŠÍ DIETA. Největší chybou, co může být, je to, když Vám někdo tvrdí, že jen tahle JEDNA CESTA JE SPRÁVNÁ. Nesmysl. Každé tělo funguje jinak a každému vyhovuje něco jiného.    Dieta (změna jídelníčku) funguje vždy na lidi, co doposud konzumovali průmyslově zpracované potraviny, junkfood (není to jen strejda Mc, nebo KFC, víte co, je to i ten turek, co Vám prodává kebab, je to i ten číňan, co vám prodává křupavé a křehké kuře (smažené v krustičce samozřejmě), česká kuchyně, sladkosti, sušenky, polotovary - nejlépe "polévky" z pytlíku atd... myslím, že si rozumíme co mám na mysli :)  Ve chvíli, kdy takový člověk přijde, že chce začít cvičit a k tomu změnit jídelníček, tak většinou dostane klasické rady - rýže, kuře, bílé jogurty, zelenina, ovesné vločky, atd., a je jasné, že tento člověk začne hubnout a mít výsledky! A teď ta DŮLEŽITÁ ČÁST, co kdyby tentýž člověk přešel na ketogenní dietu, nebo paleo stravu, případně na vegeteriánskou, veganskou? Řeknu Vám, co se stane. Bude mít stále výsledky, v některých případech i lepší. PROČ? Je to jednoduché, protože do sebe přestal cpát ty nesmysly co obsahují rychlé cukry, minimum vlákniny, a dá se říct, že ty potraviny jsou ZERO výrobky, co se týče minerálů a vitaminů, a vyměnil je za kvalitnější potraviny. Drtivá většina lidí ve stravování hledá neustále nějaké maličkosti, drobnosti, řeší nesmysly a přitom ten základ bude vždy stejný - jíst opravdové JÍDLO. Bavíme se tu o vejcích, rybách, masu (existuje i jiné maso než kuřeci prsa..:), vnitřnostech (tresčí játra jsou TOP), kvalitních sýrech (kozí, ovčí), cottage, tvarohu atd. Toto jsou kvalitní zdroje bílkovin a je jich samozřejmě více. U sacharidů to také nejsou jen rýže a ovesné vločky - můžeme použít  brambory, batáty, quinou, pohanku, kukuřičné tortily (případně celozrnné), špaldové těstoviny. A u zdrojů tuků taky nekončíme jen u oblíbeného arašídového másla (pozn. arašídy se řadí mezi luštěniny). Je tu obrovské množství ořechů (vlašské, pekanové, makadamové, mandle, kešu), kokosový olej, olivový olej, ghee, avokádo, chia semínka, atd. To nejpodstatnější u diet je UDRŽITELNOST. Málo lidí vydrží konzumovat tři stejná jídla měsíc dokola. A teď se konečně dostáváme k tomu nejdůležitějšímu: PESTROST - díky pestrému jídelníčku nás dieta bude bavit a může se stát udržitelná dlouhodobě - díky tomu budeme mít výsledky, které nás opět utvrdí v tom, že to za to stojí. :)  Když už jíme kvalitní potraviny, je tu další otázka: kolik toho mám jíst? Jestliže se bavíme o redukci, není nic jednoduššího, než si vypočítat bazální metabolismus a získat potřebná data. Proč si ale něco počítat, že? Je to jednoduché, většina lidí, kteří doposud konzumovali ty nekvalitní potraviny, nebo začali hubnout "osvědčenou" metodou "čím méně toho sním, tím lépe a rychleji zhubnu", jsou na omylu. Bazální metabolismus je počet kalorií, které potřebujeme na běžné fungování a liší se samozřejmě podle fyzické aktivity, stresu, atd., každopádně pro nás je to důležité, abychom neudělali zásadní chybu, a to je paradoxně jíst málo. Vysvětlím: bazální metabolismus pro slečnu X je 1600.Kcal. Chce zhubnout. To znamená, že vytvoříme KALORICKÝ DEFICIT, a teď to nejpodstatnější, kde vzniká nejvíce chyb. Deficit v redukci se bude pohybovat okolo 10 - 20%, takže bude mít denní příjem minimálně 1280.Kcal. CHYBA je v tom, že lidé jedí málo, bojí se jíst, aby nepřibrali na váze, ALE  jejich tělo je díky tomu v kalorickém deficitu třeba o 40%. Naše tělo je chytré a musí si uložit zásoby TUKU na fungování těla, takže lidé nehubnou a ještě více si ukládají tuk. KALORICKÝ DEFICIT se vytvoří tak, že stáhneme jednu z makroživin, jmenovitě buď sacharidy, nebo tuky. Bílkoviny se v redukci snažíme držet vysoko 1,5 - 2 gramy na kg váhy. Můžeme se stravovat systémem high carb, kde tuk držíme cca. do 50 gramů, a tohle je řekl bych klasická "fitness" strava. Nebo omezit sacharidy, tedy low carb a energii čerpáme z kvalitních tuků. Podle posledních studií lidé dojdou ke stejnému výsledku, ale každému sedí něco jiného. U high carb je to typické "krabičkování", kde člověk má okolo šesti jídel denně, a díky vyššímu příjmu sacharidů má tělo většinou automaticky každé 2 - 2,5 hod hlad. U low carb - případně ketogenní diety, či paleo stravování, se držíme u sacharidů okolo 70 gramů. Tělo začne po pár dnech využívat TUK jako primární zdroj energie (místo glukózy). Výhoda je v tom, že člověk zvládne pokrýt kalorie z dvou až tří jídel, a tělo má více času na trávení potravin. U redukce je nejdůležitější kalorický deficit, pestrost a udržitelnost způsobu stravování. Jak jsem psal na začátku, dieta - způsob stravování může být ve výsledku velmi jednoduchá, jen my v tom hledáme stále nějaké složitosti. Můžeme jít do detailu, bavit se o cyklování sacharidů v návaznosti na fyzickou aktivitu, zkoušet přerušované hladovění, možností je spousta, ALE naučme se zatím základy stravování a pak to můžeme zase o krůček posunout. :)