Jídelníček, Zdraví

02.01.2018 23:42

ZDRAVÍ - jak ho dosáhnout?Jak být ZDRAVÍ a VITÁLNÍ a žít svůj život tak jak chceme?Tohle jsou zajímavé knihy ohledně výživy, tak Vám je trošku přiblížím - je jen na Vás co si vyberete. 
ZDRAVÁ STŘEVA - Justin a Erica Sonnenburgovi - autoři - manželé mikrobiologové popisují co by mohlo stát za vznikem potížích v lidském tělo a první věc,která je zde je porod - jakmile dítě není přivedeno na svět přirozenou cestou,ale císařským řezem,tak již v tu chvíli přichází o hromadu důležitých vaginálních bakteriích od své matky(ať tato věta zní jakkoli divně,je to důležité),takže už na svět přichází dítě,které nemá tolik prospěšných bakteriích,které mu pomohou s vývojem imunitního sytému. Další věc s tím hned souvisí a to je kojení - mateřské mléko je pro dítě opravdu nektar a bohužel žádný sunar,ani nic podobného ho absolutně nemůže nahradit. A další důležitá věc je samozřejmě podávání ATB - ty mají v lidském vývoji významnou roli a zachránilo mnoho životů,ale v dětském věku a při jejich častému používání to má drastický dopad na mikroorganismy co má člověk v těle. Poslední důležitá věc v knize a to je soužití se psem,domácím mazlíčkem . Ve zkratce bakterie jsou všude - krásná věta s knihy je od Stana Falkowa: Svět je pokrytý vrstvou výkalů. Dnešní moderní doba - nadužívání ATB,přehnaná hygiena a čistota všude hubí bakterie,ale samozřejmě i ty pro nás prospěšné i ty , které nám pomáhají identifikovat vetřelce v těle a proto pak náš imunitní systém kolabuje a útočí pro jistotu na vše - z toho vznikají alergie - mléko,lepek,pyl apod. Řešení vidí v dobrém stavu mikrobiomu(mikroflory) a to hlavně díky tomu,že lidé budou jíst fermetované,kvašené potraviny - kefíry,podmáslí,jogurt,kimči,kysané zelí,miso,tempeh,natto,kombucha a jídlo z vysokým podílem vlákniny - to je pro naše bakterie palivo - díky tomu , že krmíme naše bakterie můžeme být zdraví,je to v podstatě symbióza. V knize je hodně studií prováděných na myších - věnují se obezitě a v knížce padla poprvé myšlenka jak navrátit zdraví lidem a to fekální transplantací(další chuťovka.. ) a také přehnaná hygiena pro naše lidské tělo je přirozené se ušpinit - v půdě, u vašeho psa,všude jsou bakterie a čím více bakterií naše tělo bude schopno rozpoznat tím zdravější budeme. Samozřejmě nevhodné potraviny a to se shodují autoři všech knížek jsou cukr,mléko - pasterizované, obiloviny kde není dostatek vlákniny - průmyslově zpracovaná bílá mouka,těstoviny.

ENZYMY KLÍČE KE ZDRAVÍ - HIROMI SHINYA,M.D.
Tato knížka pojednává v podstatě o vynálezci prvního endoskopu - autor je vysoce uznávaný gastroenterolog,je to špička v oboru a co je nejdůležitější,zajímá ho příčina nemoci a prevence. Jeho manželka zemřela na lupus,jeho malé dítě mělo zánět tlustého střeva a díky tomu,že ze stravy vynechal mléko,tak ho v podstatě vyléčil. Kniha se zabývá enzymy - jde o obnovu našich buněk a díky tomu jsou schopni lidé se dožívat dlouhověkosti a mít pevné zdraví,ale za předpokladu,že budou svým buňkám dodávat to nejlepší - Hiromi bere jako ideální poměr 90% rostlinné zdroje,kde to rozděluje 50% celozrné obiloviny,hnědá rýže,celozrné těstoviny,luštěniny,sojové boby,cizrna,čočka 30% zelená a žlutá zelenina,kořenová zelenina,brambory,batáty,mořské rostliny a 5-10% ovoce,semínka,ořechy a 10% živočišné - kde hlavně upřednostňuje ryby,vejce,nedoporučuje maso hovězí,drůbeží,vepřové,jehněčí z důvodu,že tyto živočichové mají vyšší tělesnou teplotu než člověk a tuk z těchto zvířat poté tuhne v krevním řečišti. I v tomto jídelníčků jsou ale potraviny bohaté na vlákninu. Zajímavá je jeho teorie o nemoci šílených krav - Ve chvíli kdy se krávám začala dávat masokostní moučka,tak v podstatě zešíleli a zde se odkazuje na selský rozum - nemůžeme přeci býložravce nutit jíst maso,nemá na to trávicí systém. Pro nás pro Evropany je to trošku zkreslený pohled jelikož Hiromi je Japonec a i jeho jídelníček se skládá hodně z místních zdrojů,což je fermentovaná soja,sushi,mořské řasy a díky tomu se těší dobrému zdraví. 
Poslední kniha,byla již velmi odborná a byla takový poslední kousek skládanky,vzal jsem to tzv.úplně od píky..

PŘÍBĚH LIDSKÉHO TĚLA - DANIEL E.LIEBERMAN 

autor je profesor lidské evoluční biologie a profesor biologických věd Edwina M.Lernara II na Harvardu - takže ve zkratce není to žádný blbec  

Tahle knížka mě úplně fascinovala, je to příběh od úplného počátku - bavíme se cca. vývoj posledních 6.mil let. Důležité body pro mě byly cca. 2,6 mil let zpět lidé(homini) začalí jíst MASO - proč?Jelikož maso má oproti běžné stravě,které v tu chvíli měli - hlízy,rostliny,ořechy,semena o mnoho vyšší kalorickou hodnotu - a díky tomu se nám vyvinul mozek,jelikož jsme byli schopni ho díky kaloriím uživit. Je tam krásný pohled na to jak kapacita mozku se v průběhu let zvětšovala(v průběhu nepočítejte desetiletí..evoluční proces je běh opravdu na dlouho trať) a to nám dalo do ruky největší zbraň - myslet - začali pomalu vyrábět první nástroje a hlavní progres byl samozřejmě člověk vzpřímený - každopádně z biologického hlediska jsme díky tomu byli více zranitelní - byli jsme pomalejší než všechny zvířata,ve šplhu jsme nevynikali - ALE, lidské tělo má jako jediné možnost termoregulace - takže jak lovili antilopu?Uhnali jí - Antilopa byla mnohokrát rychlejší,ALE díky tomu,že lidé jí vždy naháněli a jejich těla se dokázala ochlazovat,tak antilopu prostě vyčerpali. Jíst maso a lovit na to byli naše těla odpradávna předurčena - lidské tělo je přirozeně vytvořeno pro vytrvalost,každý den chodili cca. 15.km denně,ale přesto dokázali kaloricky své tělo nakrmit - díky masu. Lidské tělo je geneticky vytvořeno,aby bylo schopno přežít v nedostatku živin,kalorií, ALE dnešní doba je úplný opak - tělu dáváme nadbytek kalorií a výdej je 0,01..proto hodně nemocí označuje jako dysevolučními - Defakto z knihy vyplývá,že za všechno nemoci si vlastně můžeme sami - jelikož jsme si je způsobily naší leností,komfortností a nadbytku jídla . Moderní medicina nabízí mnoho řešení - mnoho léků - mnoho dalších se vyrábí - ALE lidské tělo nemůže VYLÉČIT synteticky vytvořená látka , jelikož je pro naše tělo nepřirozená . Lidské tělo jako takové je geniální systém, ale díky modernímu životu chátrá - lidí se dožívají vysokého věku,ale obrovské procento lidí je závislé na lékách,které je neléčí,ale potlačují symptony,to znamená, byli jsme vykoupeni modernizací za delší časový úsek. V podstatě všechny věci jako boty, eskalátory,židle,měkké postele - věc co dnes pokládáme jako za samozřejmost naše těla oslabují - do toho rafinované cukry,slazené nápoje,umělá sladidla,konzervanty - tohle jsou všechno věci,na co naše tělo není stavěné,ale díky své vysoké adaptaci,to přežijeme - EVOLUCE - je to boj o přežití - nejkrásnější věta,která podle mě vystihuje celý současný systém,je to,že lidé ať to byli člověk vzpřímený,nebo před 10.tis.lety první zemědělci - měli výdej - potravu si museli jako lovci a sběrači obstarat,nebo jako zemědělci obdělávali třeba 12.hodin své zemědělství - poté i když jedli obiloviny ,ale měli k tomu i dostatek zeleniny,luštěnin,měli pestrý jídelniček - tak byli zdraví - hladové tělo všechny tyto složky vstřebá a využije,případně uloží do zásob,protože neví kdy bude nedostatek. A teď si to vše dejte do dnešní doby - sedavé zaměstnání cca. 9.hodin denně - spánek cca. 9.hodin denně - nezdravé vysokokalorické jídlo - absolutní nedostatek pohybu,nedostatek pohybu venku na čerstvém vzduchu - a přesto všechno se budeme plácat do hrudi,že ČLOVĚK je na vrcholu potravního řetězce...